ENONTEKIÖ
Guonjarvárrin louhokset

3.6674 ha

Guonjarvárrin louhokset ovat syntyneet kiviesineiden valmistettavan raaka-aineen louhimisesta. Louhokset kuuluvat funktionaalisesti yhteen ja niistä saatu raaka-aines on kaikissa sekä mustaa että harmaata kvartsiittia. Alueelta on myös nyt rajattujen alueiden ulkopuolelta dokumentoimattomia havaintoja materiaalin louhinnasta. Kohteita ei ole ajoitettu tarkemmin, mutta kyseessä on yksi laajimmista kivi- tai varhaismetallikautisista kiviesineiden raaka-aineen hankintapaikoista Suomessa.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Kuonjarvarri; Kuonjarvárri 2; Kuonjarvárri 3;
Nimi: Kuonjarvárri 2
Tyyppi: raaka-aineen hankintapaikat  louhokset;
Ajoitus: kivikautinen;varhaismetallikautinen;

Puuttomalla tunturialueella sijaitseva raaka-aineen hankintapaikka, jossa kalliopahdasta on louhittu kvartsiittia. Alue muodostuu useasta pesäkkeisestä alueesta, joilla on havaittavissa esineitä valmistettaessa syntyneitä eri värisistä raaka-aineista peräisin olevia iskoksia. Alueella on myös ihmiskasvon piirteitä omaava siirtolohkare, jonka juuren kalliosuojassa on runsaasti iskoksia.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Kohde kuuluu harvinaisiin ja laaja-alaisimpiin kivi- tai varhaismetallikauden raaka-aineen ottoalueisiin. Se on yksi korkeimmalla sijaitsevia muinaisjäännöksiä Suomessa.

Kuva: Raaka-aineen hankintapaikka. Muodoltaan antropomorfinen suuri siirtolohkare.
Lohkareen ”leuan” alla on satoja kvartsiitti-iskoksia. Kuvattu koillisesta Sami Viljanmaa 2012  Kuva: Raaka-aineen hankintapaikka.  Kuvattu pohjoisluoteesta. Sami Viljanmaa 2012  Kuva: Raaka-aineen hankintapaikka. Kalliosuoja siirtolohkareen  itäsivulla, kooltaan noin 2 m x 3 m, korkeus noin metri. Kuvattu koillisesta. Sami Viljanmaa 2012  Kuva: Raaka-aineen hankintapaikka. Kvartsiitti-iskoksia kalliosuojassa. Iskosten joukossa  on myös muutamia pieniä poronsarven kappaleita. Kuvattu idästä. Sami Viljanmaa 2012