RAUMA
Vanhan Rauman muinaisjäännökset

25.5105 ha

Rauman keskiajalla perustettu kaupunki ja samanaikaiset kirkolliset kohteet muodostavat toiminnallisesti ja alueellisesti yhtenäisen kokonaisuuden.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Rauman entinen kaupunginkirkko; Rauman Fransiskaanikirkko; Vanha Rauma;
Nimi: Rauman Fransiskaanikirkko
Tyyppi: kirkkorakenteet  kirkonpaikat;
Ajoitus: keskiaikainen 1400-luku;keskiaikainen;

Rauman Pyhän Ristin kirkko on arvokas muisto keskiaikaisen kaupungin pohjoispuolelle 1400-luvulla perustetusta fransiskaanikonventista. Kirkon kuoriosa on rakennettu 1515–1520 välillä. Kirkon ympäristössä on sijainnut luostarin rakennuksia. Kohteen tutkimuksissa on havaittu löytöjä ja rakenteita luostarin alkuvaiheesta (1440-luku) alkaen.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Keskiaikainen frasiskaanikonventin paikka on Suomessa ainutlaatuinen kohde, jonka tutkimukset ovat paljastaneet runsaasti luostariaikaan liittyviä löytöjä. Kohteessa on yhä runsaasti tutkimuspotentiaalia.

Kuva: Pyhän ristin kirkko Teuvo Kanerva 1967-1972  Kuva: Rauman Pyhän Ristin kirkko. Hannu Eerikäinen 2008  Kuva: Kirkko lähiympäristöineen kuvattu luoteesta. Kuvan etualalla maastopaikka, josta vuonna 2017 tutkittiin luostarin tunkioaluetta kirkon ja kadun välisellä viheralueella ja jolla on sijainnut luostarin rakennuksia. Teija Tiitinen 4.5.2021  Kuva: Maastokohta, jossa vuonna 2017 tutkittiin luostarin tunkioaluetta katurakennustöiden yhteydessä. Teija Tiitinen 4.5.2021