RAUMA
Vanhan Rauman muinaisjäännökset

25.5105 ha

Rauman keskiajalla perustettu kaupunki ja samanaikaiset kirkolliset kohteet muodostavat toiminnallisesti ja alueellisesti yhtenäisen kokonaisuuden.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Rauman entinen kaupunginkirkko; Rauman Fransiskaanikirkko; Vanha Rauma;
Nimi: Rauman entinen kaupunginkirkko
Tyyppi: kirkkorakenteet  kirkonrauniot;
Ajoitus: keskiaikainen 1400-luku;historiallinen 1500-luku;historiallinen 1600-luku;

Rauman kaupungin keskiaikainen kaupunginkirkko oli pyhitetty Pyhälle Kolminaisuudelle. Nykyisin rauniona oleva kirkko sijaitsee Vanhan Rauman muinaisjäännösalueella. Paikalla sijainnut 1400-luvun alkupuoliskolla rakennettu puukirkko korvattiin kivikirkolla 1400- ja 1500-lukujen taitteessa. Kivikirkko tuhoutui tulipalossa vuonna 1640. Tämän jälkeen kirkon seinät purettiin noin kahden metrin korkeudelle, ja jäänteet saivat raunioitua. Kirkon raunioita ympäröi kiviaita. Kirkkoa on tutkittu usein kaivauksin 1800-luvun lopulta alkaen, mutta kohteessa on yhä runsaasti tutkimuspotentiaalia.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Hyvin säilynyt keskiaikainen rauniokirkko ja siihen liittyvä hautausmaa, joka entisenä kaupunginkirkkona on merkityksellinen osa Vanhan Rauman keskiaikaista muinaisjäännösaluetta.

Kuva: Rauman kaupunkiarkeologian inventointi Päivi Hakanpää 28.10.2008  Kuva: Rauman kaupunkiarkeologian inventointi Päivi Hakanpää 28.10.2008  Kuva: Kirkonrauniot ja käytöstä poistunut hautausmaa etelästä. Teija Tiitinen 4.5.2021  Kuva: Kirkonrauniot lännestä. Teija Tiitinen 4.5.2021