URJALA
Urjalankylän muinaisjäännökset

8.9130 ha

Urjalankylän rautakaudelta keskiajan kautta historialliselle ajalle ajoittuva kohdekokonaisuus, jossa on laaja rautakauden ja keskiajan asuinpaikka, kuppikiviä ja hylätty keskiajalle periytyvä kirkonpaikka.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Häihälä 2; Urjalan kivisakaristo; Urjalankylä;
Nimi: Urjalan kivisakaristo
Tyyppi: kirkkorakenteet  kirkonpaikat;
Ajoitus: keskiaikainen;historiallinen;

Keskiaikaisesta kivikirkkohankkeesta jäljelle jäänyt kivinen sakaristo (muurattu todennäköisesti vuosien 1510 ja 1540 välillä), joka on purettua pohjoisseinää lukuun ottamatta alkuperäisessä asussaan. Paikalla ollut viimeinen puukirkko purettiin vuonna 1806. Sakariston ympärillä on kiviaidalla rajattu vanha kirkkomaa, joka on jäänyt myös käytöstä 1800-luvun alussa. Kohde sijaitsee Urjalankylän muinaisjäännösalueella.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
1800-luvulla käytöstä jäänyt keskiaikainen kirkonpaikka, joka on osa Urjalankylän rautakaudelta historialliselle ajalle ajoittuvaa kohdekokonaisuutta.

Kuva: Urjalan kivisakaristo. Tampereen museot. CC BY 4.0 Vadim Adel 18.12.2016  Kuva: Urjala, Urjalan kivisakaristo. Kirkon perustukset ja sakaristo kuvattuna kohti luodetta. Teemu Mökkönen 1.11.2022  Kuva: Urjala, Urjalan kivisakaristo. Aidattu kirkkomaa ja kivisakaristo kuvattuna Punkalaitumentien yli kohti pohjoista. Teemu Mökkönen 1.11.2022