URJALA
Urjalankylän muinaisjäännökset

8.9130 ha

Urjalankylän rautakaudelta keskiajan kautta historialliselle ajalle ajoittuva kohdekokonaisuus, jossa on laaja rautakauden ja keskiajan asuinpaikka, kuppikiviä ja hylätty keskiajalle periytyvä kirkonpaikka.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Häihälä 2; Urjalan kivisakaristo; Urjalankylä;
Nimi: Urjalankylä
Tyyppi: asuinpaikat ; kulkuväylät ;
Ajoitus: esihistoriallinen;kivikautinen;rautakautinen;keskiaikainen;historiallinen;

Laaja virran kaksi puolin sijainnut rautakaudelta historialliselle ajalle asutettuna ollut muinaisjäännösalue. Alueelta on löytöinä rautakauden tyypin keramiikan lisäksi keskiaikaan ja uudenajan alkuun ajoittuvia löytöjä. Lisäksi virran molemmilta puolilta on runsaasti kvartsi-iskoksia, mikä viittaa alueella sijainneeseen kivikautiseen asutukseen. Asuinpaikka-alueen sisällä sijaitsee hylätty keskiaikainen kirkonpaikka.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Poikkeuksellisen laaja rautakautinen asuinpaikka-alue, jonka käyttö on jatkunut historialliselle ajalle. Kohde on keskeinen osa Urjalankylän rautakaudelta historialliselle ajalle ajoittuvaa kohdekokonaisuutta.

Kuva: Urjalankylä. Pirkanmaan maakuntamuseo. CC BY 4.0 Vadim Adel 18.12.2016  Kuva: Urjalankylää. Tampereen museot. CC BY 4.0 Vadim Adel 27.09.2011  Kuva: Urjalankylää. Tampereen museot. CC BY 4.0 Vadim Adel 27.09.2011