SUOMUSSALMI
Märännönkankaan rautakauden muinaisjäännökset

1.0518 ha

Mikkoslahden ympäristön rautakauden lopulle viikinki- ja ristiretkiajan taitteeseen ajoittuvat kohteet muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden. Ne muodostavat Itä- ja Pohjois-Suomen näkökulmasta poikkeuksellisen löytökeskittymän, jonka kohteet ovat tyypiltään omaleimaisia. Ne ovat vaikeasti tulkittavia, ja aina ei ole selvää, onko kyseessä asumisen vai hautaamisen piiriin kuuluva kohde. Kokonaisuuteen on valittu osa alueen kohteista, ja ne edustavat esineellisiä polttohautauksia ja eräsijoja.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Heinisaari länsi; Heinisalmi; Iso Märäntö; Märännönkangas; Pieni Märäntö;
Nimi: Märännönkangas
Tyyppi: hautapaikat  polttohaudat;
Ajoitus: rautakautinen viikinkiaika;rautakautinen ristiretkiaika;

Kaivauksin tutkittu myöhäisrautakaudelle (800- 1200 jaa.) ajoittuva polttohautaus, josta on hautaukseen viittaavia esinelöytöjä (kirves, nuolenkärki, puukko, tuluspiitä). Pienialainen löytöpaikka on tutkittu kaivauksin, eikä ole täysin selvää, onko kohteen välittömässä läheisyydessä lisää vielä tutkimatonta.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Kaivauksin tutkittu esineellinen myöhäisrautakauden polttohautaus. Kohde on osa kohdekokonaisuutta, jonka tutkimuksellinen merkitys alueen myöhäisrautakauden esineellisen kulttuurin ja asuinolosuhteiden selvittämiseksi on poikkeuksellisen suuri.

näytä/piilota Arkeologinen monimuotoisuus: monimuotoisuutta ei ole
näytä/piilota Säilyneisyys: melko tuhoutunut
Kuva: Näkymä kohti tutkimuskohdetta, kuvattu luoteesta Jan-Erik Nyman 10.7.2020  Kuva: Näkymä kohti tutkimuskohdetta, kuvattu kaakosta. Jan-Erik Nyman 10.7.2020  Kuva: Kaivausalueen itäosa pintaturpeen poiston jälkeen (taso 0), kuvattu idästä. Jan-Erik Nyman 10.7.2020  Kuva: Veitsi kaivauskerroksessa 1, kuvattu koillisesta. Jan-Erik Nyman 14.7.2020