SUOMUSSALMI
Märännönkankaan rautakauden muinaisjäännökset

1.0518 ha

Mikkoslahden ympäristön rautakauden lopulle viikinki- ja ristiretkiajan taitteeseen ajoittuvat kohteet muodostavat ainutlaatuisen kokonaisuuden. Ne muodostavat Itä- ja Pohjois-Suomen näkökulmasta poikkeuksellisen löytökeskittymän, jonka kohteet ovat tyypiltään omaleimaisia. Ne ovat vaikeasti tulkittavia, ja aina ei ole selvää, onko kyseessä asumisen vai hautaamisen piiriin kuuluva kohde. Kokonaisuuteen on valittu osa alueen kohteista, ja ne edustavat esineellisiä polttohautauksia ja eräsijoja.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Heinisaari länsi; Heinisalmi; Iso Märäntö; Märännönkangas; Pieni Märäntö;
Nimi: Pieni Märäntö
Tyyppi: löytöpaikat ; hautapaikat  polttohaudat;
Ajoitus: rautakautinen ristiretkiaika;

Nykyisessä tutkimustilanteessa vaikeasti tyypiteltävä ristiretkiaikainen kohde, joka sijaitsee Märännönkankaan pohjoisreunan mäntymetsässä rannaltaan soistuvan lammen rannan läheisyydessä. Kohteen nykyiset havainnot (hiilen ja noen sekaisesta maasta löydetyt ristiretkiaikainen korvalusikka ja palaneen luun silppu) on tehty pieneltä halkaisijaltaan 1–1,5 metrin laajuiselta alueelta. Kohde on leiri-, asuin- tai hautapaikka. Vastaavat vaikeasti määriteltävät kohteet ovat tyypillisiä alueen rautakauden lopun kulttuurille.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Vaikeasti tulkittava kohde on osa ainutlaatuista kohdekokonaisuutta, joka muodostaa Itä- ja Pohjois-Suomen näkökulmasta monilta ominaisuuksiltaan poikkeuksellisen myöhäisrautakautisen löytökeskittymän.

Kuva: Hautapaikka kuvassa keskellä, kuvattu etelästä, taustalla järvi Iso-Märäntö. Päivi Kankkunen 17.9.2021  Kuva: Hautapaikka kuvassa keskellä, kuvattu lounaasta. Päivi Kankkunen 17.9.2021