INARI
Lemmenjoen pyyntikuoppaketjut

53.8057 ha

Lemmenjoen varrella sijaitsee noin 30 kilometrin matkalla yli 30 pyyntikuoppajärjestelmää, joissa on yhteensä yli 600 pyyntikuoppaa. Yksittäisten kohteiden kuoppien määrä vaihtelee yhdestä sataan. Hyvin säilyneet pyyntikuopat todistavat laajamittaisesta peuran pyynnistä ja peuran merkityksestä alueen asukkaille. Lemmenjoen pyyntikuoppien avulla on mahdollista selvittää kuoppapyynnin vaiheita esihistorialliselta ajalta historialliselle ajalle.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Härkäjärvi; Härkäjärvi itä; Härkäjärvi itä 2; Härkäjärvi kaakko; Härkäkoski; Härkäkoski pohjoinen; Ilmavoimien maja; Juurakkojärvi; Koiraoja; Morgamniva; Morgamoja; Muurahaislampi luode; Muurahaislampi länsi; Ravadasjärven autiotupa; Ravadasjärvi etelä; Ravadasjärvi luode; Ravadasjärvi pohjoinen; Searitjohka itä; Searitjohka itä 2; Searitjohka länsi; Searitniva; Sotkajärvi etelä; Sotkajärvi etelä 2; Sotkajärvi etelä 3; Sotkajärvi etelä 4; Sotkajärvi etelä 5; Sotkajärvi etelä 6; Sotkajärvi lounas; Sotkajärvi luode 2; Sotkajärvi/Njurkulahti; Äivihjärvi;
Nimi: Härkäjärvi itä 2
Tyyppi: työ- ja valmistuspaikat  pyyntikuopat;
Ajoitus: esihistoriallinen;

Pyyntikuoppajärjestelmä, jossa on yhteensä 21 pyyntikuoppaa. Kohteen pyyntikuopat ovat erittäin suuria ja selvästi erottuvia (halkaisija 3,5–6 m, syvyys yli 1 m). Pyöreiden ja soikeiden kuoppien ympärillä on maavalli. Yhtenäinen ja hyvin säilynyt pyyntikuoppakohde.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Kohde kuuluu hyvin säilyneeseen Lemmenjoen pyyntikuoppaketjujen kokonaisuuteen, joka on Suomen laajin.

Kuva: Pyyntikuoppa 3, taustalla pyyntikuoppa 2. Metsähallitus. CC BY 4.0 Sami Viljamaa 2013