KRUUNUPYY
Boplatsvallar i Bläckisåsen och Köyrisåsen

27.3759 ha

Seitsemän kivikautisen asumuspainannekohteen muodostama usean kilometrin pituinen yhtenäinen asuinpaikka-alueiden ketju, johon liittyy myös yksi röykkiökohde. Alueella on yhteensä yli sata asumuspainannetta. Harjulla sijaitsevat kohteet sijaitsevat osin Keski-Pohjanmaan ja Pohjanmaan maakunnissa.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Bläckisåsen 1-3; Jäkäläneva; Köyrisåsen 1; Köyrisåsen 2; Köyrisåsen 3; Köyrisåsen 4; Pläkkisenharju 1; Pläkkisenharju 2; Pläkkisenjärvi; Vaaranklumpi;
Nimi: Köyrisåsen 1
Tyyppi: asuinpaikat  asumuspainanteet;
Ajoitus: kivikautinen neoliittinen;

Neoliittisen, eli keraamisen kivikauden asuinpaikka, jolla on ainakin 20 asumuspainannetta. Suurikokoisten ja selkeiden painanteiden muoto vaihtelee pyöreistä soikeisiin ja suorakulmaisiin (halkaisija noin 10 m, syvyys noin 50 cm).

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Hyvin säilynyt kivikautinen asumuspainannekohde, joka kuuluu Bläckisharjun ja Köyrisharjun laajaan kivikauden kohteiden kokonaisuuteen.

Kuva: Yksi alueen halkaisevan tien länsipuolella olevan asumuspainanneryhmän eteläisimmistä painanteista. Teija Tiitinen 22.6.2021  Kuva: Alueen halkaisevan tien itäpuolella oleva asumuspainnanne, jota mahdollisesti vaurioitettu metsäuudistuksessa. Teija Tiitinen 22.6.2021