HOLLOLA
Pyhän Laurin kirkon muinaisjäännökset

0.6089 ha

Keskiaikaisen Pyhän Laurin kirkon rauniot myös rautakautisine löytöineen ja viereinen olettavasti pakanallinen uhrilähde muodostavat rautakauden lopun ja keskiajan uskonnollisen kokonaisuuden.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Pyhän Laurin kirkon raunio; Tervalanlähde;
Nimi: Tervalanlähde
Tyyppi: kultti- ja tarinapaikat  lähteet;
Ajoitus: rautakautinen;

Kultti- ja tarinapaikkana pidettävä luonnontilainen lähde, joka on perimätiedon mukaan ollut pakanallinen uhrilähde.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Luonnontilaisena säilynyt uhrilähde kuuluu vieressä sijaitseva keskiaikaisen rauniokirkon kanssa samaan kokonaisuuteen.

Kuva: Tervalanlähde on etualalla keskellä, ja vesi valuu siitä ojaa pitkin oikealle. Lähteen takana ovat sitä lännessä ja pohjoisessa reunustavat tiepenkereet, vasemmalla Käikäläntie ja oikealla siitä itään eroava Aurinkotie. Taustalla näkyy Tervalan talon päärakennuksen kattoa. Kuvattu pohjoiseen. Lahden museot / Päijät-Hämeen alueellinen vastuumuseo. CC BY 4.0 Antti Bilund 2.6.2020  Kuva: Tervalanlähde ja siitä laskeva oja kuvattuna Käikäläntien reunalta. Kuvattu itään. Lahden museot / Päijät-Hämeen alueellinen vastuumuseo. CC BY 4.0 Antti Bilund 2.6.2020  Kuva: Tervalanlähde pulppuaa kuvan keskellä notkelman pohjalla. Taustalla oikealla pensaiden takana on Pyhän Laurin kirkon raunio. Kuvattu kaakkoon. Lahden museot / Päijät-Hämeen alueellinen vastuumuseo. CC BY 4.0 Antti Bilund 2.6.2020