HOLLOLA
Pyhän Laurin kirkon muinaisjäännökset

0.6089 ha

Keskiaikaisen Pyhän Laurin kirkon rauniot myös rautakautisine löytöineen ja viereinen olettavasti pakanallinen uhrilähde muodostavat rautakauden lopun ja keskiajan uskonnollisen kokonaisuuden.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Pyhän Laurin kirkon raunio; Tervalanlähde;
Nimi: Pyhän Laurin kirkon raunio
Tyyppi: kirkkorakenteet  kirkonrauniot; hautapaikat  ruumiskalmistot; hautapaikat hautausmaat;
Ajoitus: keskiaikainen;rautakautinen viikinkiaika;rautakautinen ristiretkiaika;

Keskiaikaisen harmaakivikirkon perustukset sijaitsevat niittymäisessä hoidetussa ympäristössä. Kivikirkko on rakennettu 1500-luvun alkupuolella, jäänyt pois käytöstä 1600-luvulla ja ollut raunioina viimeistään vuodesta 1748. Paikalla on sijainnut aiempi puukirkko, johon kuuluneen sakariston jäänteet on tulkittu aikaisemmin myös kellotapuliksi. Ainakin osa haudoista ajoittuu 1200-luvun lopulle. Kirkon ja hautaisten tutkimuksissa on löydetty keskiaikaisia rahoja ja kehäsolkia, mutta myös viikinki- ja ristiretkiaikaista esineistöä.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Harvinainen raunioitunut keskiajan harmaakivikirkko, jonka paikalla on sijainnut vanhempi puukirkko ja rautakauden lopun toimintaa. Kohde on hyvin säilynyt ja sillä on runsaasti tutkimuspotentiaalia. Kirkon vieressä sijaitseva pakanallisena uhrilähteenä pidetty lähde kuuluu kirkonraunion kanssa samaan kokonaisuuteen.

Kuva: Etelästä. Lahden museot / Päijät-Hämeen alueellinen vastuumuseo. CC BY 4.0 Hannu Takala 1.11.2020