Pohjolan Voima käynnisti keväällä 2007 Kollaja-hankkeen ympäristövaikutusten arviointimenettelyn, koska hallitusohjelmassa oli edellytetty vesivoiman tuntuvaa lisäystä. 1960-luvulla oli jo rakennettu viisi vesivoimalaitosta Iijoen alajuoksulle Iin ja Yli-Iin kuntien alueelle ja toteutettu säännöstelyt Iijoen latvavesille Taivalkoskelle. Suunnittelua jatkettiin 1980-luvulla, mutta rakentaminen ei toteutunut. Kollajan altaan rakentamista varten on tehty 2000-luvulla uusi suunnitelma, jota on tarkoitus kehittää ympäristövaikutusten arvioinnin aikana. Uudessa suunnitelmassa tekojärvi on kooltaan noin 46 km2 ja rakennettavaksi suunnitellaan lisäksi täyttökanavia, tyhjennyskanava, maapatoja ja voimalaitos.
Museoviraston ja Pohjolan Voiman välisissä neuvotteluissa päädyttiin siihen, että alueella suoritetaan kahden arkeologin voimin noin kuukauden mittainen arkeologinen inventointi, jossa selvitetään alueelta sekä esihistorialliset että historiallisen ajan kohteet. Pääosa selvitysalueesta käsittää suunnitellun tekojärven alueen ja muut selvitysalueet koostuvat suunnitelluista kanava-, tie- sekä maa-aineksien ottoalueista. Tierakennusalueet eivät kuitenkaan olleet tiedossa inventointisuunnitelmaa laadittaessa eivätkä inventoinnin aikana. Maa-aineksien ottoalueista tiedettiin väljästi, että ne sijaitsevat tulevalla allasalueella.
Inventointialueeksi muodostui ympäristövaikutusten arviointiohjelmassa rajattu uuden suunnitelman mukainen tekojärven alue sekä muut mahdollisesti rakennettavat alueet. Nämä ovat voimalan alue kanavineen, säännöstelypadot, täyttökanavat, pohjakynnykset ja tulvapadot. Matkoilla inventointialueelle voitiin myös tarkastaa välittömän vaikutusalueen ulkopuolella olevia muinaisjäännöksiä, sillä tulevat tiejärjestelyt ja maa-aineksen otto saattavat koskettaa hyvin myös alueita nyt tiedossa olevien suunnitelma-alueiden ulkopuolellakin.
Inventoinnissa tarkastettiin kaikkiaan 60 muinaisjäännöstä, joista ennestään tunnettuja oli vain kuusi kohdetta. Inventointikertomuksessa raportoiduista kohteista ajoitukseltaan todennäköisesti esihistoriallisia tai ajoittamattomia on suurin osa eli 50, lopput ovat varmasti historiallisen ajan muinaisjäännöksiä. Kiinteiksi muinaisjäännöksiksi on luokiteltu niin ikään 50 kohdetta ja loput mahdollisiksi muinaisjäännöksiksi. Irtolöytöpaikkoja ei ole raportissa lainkaan. Merkittävimmät ja laajimmat kohteet sijaitsevat allasalueen pohjoislaidalla Ukonkankaalla ja etelärannalla eli Sainselällä. Molemmissa useita kivikautisia ja historiallisia kohteita on jäämässä allashankkeen vaikutuksille alttiiksi. Aittojärven itäpäässä oleva Lautakankaan kivikautinen asuinpaikka on täyttökanavalle suunnitellulla alueella. Allashankkeella on vaikutuksia ainakin 18 muinaisjäännökseen.
Välittömän altaan vaikutuspiirin ulkopuolelta havaittiin useita entuudestaan tuntemattomia kivikautisia asuinpaikkoja erityisesti allasalueesta länteen, Vengasjärven, Saunajärven ja Säynäjäjärven rannoilla. Erityisen mielenkiintoista Kollajan seudun muinaisjäännöksissä on se, että asuinpaikoilta tunnetaan lukuisia asumuspainanteita. |