HELSINGFORS
Kivikon linnoitteiden VARK-alue

58.3013 ha

Befästningsverken vid bas IV i Stenböle- och Jakobackaområdet bildar en välbevarad befästningshelhet. Objektet är en del av Sveaborgs landfästning från första världskriget, det vill säga Helsingfors landfästning.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Tukikohta IV:10 (Kivikko); Tukikohta IV:11 (Kivikko); Tukikohta IV:12 (Kivikko); Tukikohta IV:13 (Kivikko); Tukikohta IV:14 (Kivikko); Tukikohta IV:3 (Rajakylä); Tukikohta IV:5 (Jakomäki); Tukikohta IV:6 (Jakomäki); Tukikohta IV:7 (Jakomäki); Tukikohta IV:8 (Jakomäki); Tukikohta IV:9 (Jakomäki); Tukikohta IV:este 1 (Jakomäki); Tukikohta IV:este2 (Jakomäki); Tukikohta IV:tie (Kivikko, Jakomäki);
Namn: Tukikohta IV:6 (Jakomäki)
Typ: försvarsverk  skyttegravar;
Datering: historisk 1900-tal;

En ställning i en bas i Helsingfors landfästning från första världskriget, med en bruten grav, en grotta av hästskoform (yta på 170 m2) och gropar för skyddsrum och eldhärdar, vilka inte fullbordats i samband med byggnadsarbetena.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
En del av den helhet som utgörs av det utspridda befästningssystemet från första världskriget. I basen, som delvis inte slutförts, är det möjligt att urskilja tidens byggnadsmetoder och arbetsordning. Objektet är en del av Helsingfors landfästning.

visa/dölj Arkeologisk diversitet: diversitet saknas
visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Helsinki, Kivikko, tukikohta IV:6. Kuvassa näkyy kohteen eteläosassa sijaitseva kallioon luohittu hevosenkengän muotoinen luola, jonka edustalla on louhintakiviä. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Heini Hämäläinen 22.4.2015  Kuva: Helsinki, Kivikko, tukikohta IV:6. Kuvassa näkyy kohteen eteläosassa sijaitseva kallioon luohittu hevosenkengän muotoinen luola, jonka pohjalle on kertynyt vettä ja roskaa. 	Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Heini Hämäläinen 22.4.2015