HELSINGFORS
Kivikon linnoitteiden VARK-alue

58.3013 ha

Befästningsverken vid bas IV i Stenböle- och Jakobackaområdet bildar en välbevarad befästningshelhet. Objektet är en del av Sveaborgs landfästning från första världskriget, det vill säga Helsingfors landfästning.
Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Tukikohta IV:10 (Kivikko); Tukikohta IV:11 (Kivikko); Tukikohta IV:12 (Kivikko); Tukikohta IV:13 (Kivikko); Tukikohta IV:14 (Kivikko); Tukikohta IV:3 (Rajakylä); Tukikohta IV:5 (Jakomäki); Tukikohta IV:6 (Jakomäki); Tukikohta IV:7 (Jakomäki); Tukikohta IV:8 (Jakomäki); Tukikohta IV:9 (Jakomäki); Tukikohta IV:este 1 (Jakomäki); Tukikohta IV:este2 (Jakomäki); Tukikohta IV:tie (Kivikko, Jakomäki);
Namn: Tukikohta IV:10 (Kivikko)
Typ: försvarsverk  skyttegravar;
Datering: historisk 1900-tal;

En ställning i en bas från Helsingfors landfästning från första världskriget, med tre försvarsställningar som är förenade med löpgravar. De djupt brutna löp- och skyttevallarna är delvis betongerade i objektet. Byggandet av en del av befästningsverken har inte avslutats efter brytningsarbetet.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
En del av den helhet som utgörs av det utspridda befästningssystemet från första världskriget. I den bas som delvis inte slutförts är det möjligt att urskilja tidens byggnadsmetoder och arbetsordning. Objektet är en del av Helsingfors landfästning.

visa/dölj Arkeologisk diversitet: diversitet saknas
visa/dölj Bevarandegrad: väl bevarad
Kuva: Helsinki, Kivikko, tukikohta IV:10.  Kuvassa on kohteen syvää kallioon louhittua hautaa, jonka betonointityöt ova jääneet toteuttamatta. Helsingin kaupunginmuseo.CC BY 4.0 Heini Hämäläinen 22.4.2015  Kuva: Helsinki, Kivikko, tukikohta IV:10. Kuvassa on kohteen keskiosassa sijaitseva kookas luola, johon johtavat syvät rotkot. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Heini Hämäläinen 22.4.2015  Kuva: Helsinki, Kivikko, tukikohta IV:10.  Kuvassa on kohteen luoteisosan eteläpuolella sijaitseva kallioon louhittu, kääntyvän suorakaiteen muotoinen luola (60 m2), jonka sisäänkäynnin betonointityöt ovat osittain valmistuneet. Luolan betoniseinissä on komerosyvennyksiä sekä graffiteja. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Heini Hämäläinen 22.4.2015  Kuva: Helsinki, Kivikko, tukikohta IV:10. Kuvassa on kohteen keskiosassa sijaitseva kookas luola, johon johtavat syvät rotkot. Se on hevosenkengän muotoinen (110 m2) ja jäänyt keskeneräiseksi. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Heini Hämäläinen 22.4.2015