HELSINKI
Kivikon linnoitteiden VARK-alue

58.3013 ha

Kivikon ja Jakomäen alueen tukikohta IV:n linnoituslaitteet muodostavat hyvin säilyneen linnoitekokonaisuuden. Kohde on osa ensimmäisen maailmansodan aikaisen Suomenlinnan linnoituksen maarintamaa, eli Helsingin maalinnoitusta. VARK-alueelle on tehty useita kohteita yhdistävä laajempi rajaus. Kokonaisuuteen kuuluvat myös laajan rajauksen ulkopuolella sijaitsevat kohteet Helsinki Tukikohta IV:1 (Kivikko) ja Helsinki Tykkipatteri 70 (Kontula), jotka ovat mukana omilla muinaisjäännösalueiden mukaisilla rajauksillaan.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Tukikohta IV:10 (Kivikko); Tukikohta IV:11 (Kivikko); Tukikohta IV:12 (Kivikko); Tukikohta IV:13 (Kivikko); Tukikohta IV:14 (Kivikko); Tukikohta IV:3 (Rajakylä); Tukikohta IV:5 (Jakomäki); Tukikohta IV:6 (Jakomäki); Tukikohta IV:7 (Jakomäki); Tukikohta IV:8 (Jakomäki); Tukikohta IV:9 (Jakomäki); Tukikohta IV:este 1 (Jakomäki); Tukikohta IV:este2 (Jakomäki); Tukikohta IV:tie (Kivikko, Jakomäki);
Nimi: Tukikohta IV:10 (Kivikko)
Tyyppi: puolustusvarustukset  taistelukaivannot;
Ajoitus: historiallinen 1900-luku;

Ensimmäisen maailmansodan aikainen Helsingin maalinnoituksen tukikohdan asema, jossa kolme yhdysautojen yhdistämää puolustusasemaa. Kohteen syviksi louhitut yhdyshaudat ja taisteluhaudat ovat osin betonoituja. Osa linnoituslaitteiden rakentamisesta on jäänyt kesken louhintatyön jälkeen.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Osa ensimmäisen maailmansodan hajasijoitetun linnoitusjärjestelmän mukaista kokonaisuutta. Osin keskeneräiseksi jääneessä tukikodassa on mahdollista hahmottaa ajan rakennusmenetelmiä ja työjärjestystä. Kohde on osa Helsingin maalinnoitusta.

Kuva: Helsinki, Kivikko, tukikohta IV:10.  Kuvassa on kohteen syvää kallioon louhittua hautaa, jonka betonointityöt ova jääneet toteuttamatta. Helsingin kaupunginmuseo.CC BY 4.0 Heini Hämäläinen 22.4.2015  Kuva: Helsinki, Kivikko, tukikohta IV:10. Kuvassa on kohteen keskiosassa sijaitseva kookas luola, johon johtavat syvät rotkot. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Heini Hämäläinen 22.4.2015  Kuva: Helsinki, Kivikko, tukikohta IV:10.  Kuvassa on kohteen luoteisosan eteläpuolella sijaitseva kallioon louhittu, kääntyvän suorakaiteen muotoinen luola (60 m2), jonka sisäänkäynnin betonointityöt ovat osittain valmistuneet. Luolan betoniseinissä on komerosyvennyksiä sekä graffiteja. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Heini Hämäläinen 22.4.2015  Kuva: Helsinki, Kivikko, tukikohta IV:10. Kuvassa on kohteen keskiosassa sijaitseva kookas luola, johon johtavat syvät rotkot. Se on hevosenkengän muotoinen (110 m2) ja jäänyt keskeneräiseksi. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Heini Hämäläinen 22.4.2015