Museovirasto
KULTTUURIYMPÄRISTÖN PALVELUIKKUNA
på svenska
selaa VARK-kohteita kartalla  palaa etusivulle
   
 

VARK-ALUEET

 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Sijaitsee
 
 
   
 
 
   
  kohteet maakunnittain
  kohteet vastuumuseoittain
  kohteet ELY-keskuksittain
  kohteet merivartiostoittain
   
  Cuozáhagat sámiid ruovttuguovllus
  Cuosâttuvah sämmilij päikkikuávlust
  Pääi´ǩ sä´mmlai dommvuu´dest
   
  Arkeologisen kulttuuriperinnön opas
  Suomen arkeologinen kronologia
   
 

100310
HELSINKI
Kivikon linnoitteiden VARK-alue

58.3013 ha
 
Kivikon ja Jakomäen alueen tukikohta IV:n linnoituslaitteet muodostavat hyvin säilyneen linnoitekokonaisuuden. Kohde on osa ensimmäisen maailmansodan aikaisen Suomenlinnan linnoituksen maarintamaa, eli Helsingin maalinnoitusta. VARK-alueelle on tehty useita kohteita yhdistävä laajempi rajaus. Kokonaisuuteen kuuluvat myös laajan rajauksen ulkopuolella sijaitsevat kohteet Helsinki Tukikohta IV:1 (Kivikko) ja Helsinki Tykkipatteri 70 (Kontula), jotka ovat mukana omilla muinaisjäännösalueiden mukaisilla rajauksillaan.
VARK-alueen rajaus poikkeaa muinaisjäännösrekisterin tiedoista.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Tukikohta IV:10 (Kivikko); Tukikohta IV:11 (Kivikko); Tukikohta IV:12 (Kivikko); Tukikohta IV:13 (Kivikko); Tukikohta IV:14 (Kivikko); Tukikohta IV:3 (Rajakylä); Tukikohta IV:5 (Jakomäki); Tukikohta IV:6 (Jakomäki); Tukikohta IV:7 (Jakomäki); Tukikohta IV:8 (Jakomäki); Tukikohta IV:9 (Jakomäki); Tukikohta IV:este 1 (Jakomäki); Tukikohta IV:este2 (Jakomäki); Tukikohta IV:tie (Kivikko, Jakomäki);
VARK tieto 15.6.2023:
Nimi: Tukikohta IV:5 (Jakomäki)
Tyyppi: puolustusvarustukset  taistelukaivannot;
Ajoitus: historiallinen 1900-luku;
 
Ensimmäisen maailmansodan aikainen Helsingin maalinnoituksen tukikohdan asema, jossa on kallioon louhittuja ja maahan kaivettuja yhdys- ja taisteluhautoja ja betonista valettuja suojahuoneita ja tulipesäkkeitä (katot räjäytetty myöhemmin). Haudat ovat osin betonoituja ja osin hirsillä tuettuja. Kohteen keskellä on sijainnut toisen maailmansodan aikana Suomen ensimmäinen ilmavalvontatutka. Kohde on yksi laajimmista maalinnoituksen säilyneistä puolustusasemista.
Kohteen tiedot muinaisjäännösrekisterissä
 
VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Osa ensimmäisen maailmansodan hajasijoitetun linnoitusjärjestelmän mukaista kokonaisuutta. Osin keskeneräiseksi jääneessä tukikodassa on mahdollista hahmottaa ajan rakennusmenetelmiä ja työjärjestystä. Kohde on osa Helsingin maalinnoitusta.
 
näytä/piilota Kulttuurihistoriallinen merkittävyys: hyvin merkittävä
näytä/piilota Tutkimuksellinen arvo: potentiaali on vähäinen
näytä/piilota Yleisyys tai harvinaisuus: jokseenkin yleinen tai harvinainen
näytä/piilota Arkeologinen monimuotoisuus: monimuotoisuutta ei ole
näytä/piilota Ympäristö ja maisema: ympäristössä ja maisemassa on kohteen ymmärtämistä tukevia elementtejä
näytä/piilota Säilyneisyys: hyvin säilynyt
Kuva: Helsinki, Kivikko, tukikohta IV:5. Kuvassa näkyy betonoitua taisteluhautaa, jossa on rintasuojan puolella ampumataso. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Heini Hämäläinen 22.4.2015  Kuva: Helsinki, Kivikko, tukikohta IV:5. Kuvassa näkyy betonoitua taisteluhautaa, jossa on rintasuojan puolella ampumataso. Myös haudan taustapuolella on korkea betoniseinämä. Heini Hämäläinen 22.4.2015  Kuva: Helsinki, Kivikko, tukikohta IV:5. Kuvassa alkuperäistä yhdystietä linnoitealueen pohjoisosasta puolustusasemien IV:5 ja IV:6 eteläpuolelta kuvattuna itään päin. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Heini Hämäläinen 22.4.2015 
Sijaitsee valtakunnallisesti merkittävässä rakennetussa kulttuuriympäristössä RKY.
 
 
 

© Museovirasto
saavutettavuusseloste
tietosuojaseloste