HELSINKI
Kivikon linnoitteiden VARK-alue

58.3013 ha

Kivikon ja Jakomäen alueen tukikohta IV:n linnoituslaitteet muodostavat hyvin säilyneen linnoitekokonaisuuden. Kohde on osa ensimmäisen maailmansodan aikaisen Suomenlinnan linnoituksen maarintamaa, eli Helsingin maalinnoitusta. VARK-alueelle on tehty useita kohteita yhdistävä laajempi rajaus. Kokonaisuuteen kuuluvat myös laajan rajauksen ulkopuolella sijaitsevat kohteet Helsinki Tukikohta IV:1 (Kivikko) ja Helsinki Tykkipatteri 70 (Kontula), jotka ovat mukana omilla muinaisjäännösalueiden mukaisilla rajauksillaan.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Tukikohta IV:10 (Kivikko); Tukikohta IV:11 (Kivikko); Tukikohta IV:12 (Kivikko); Tukikohta IV:13 (Kivikko); Tukikohta IV:14 (Kivikko); Tukikohta IV:3 (Rajakylä); Tukikohta IV:5 (Jakomäki); Tukikohta IV:6 (Jakomäki); Tukikohta IV:7 (Jakomäki); Tukikohta IV:8 (Jakomäki); Tukikohta IV:9 (Jakomäki); Tukikohta IV:este 1 (Jakomäki); Tukikohta IV:este2 (Jakomäki); Tukikohta IV:tie (Kivikko, Jakomäki);
Nimi: Tukikohta IV:13 (Kivikko)
Tyyppi: puolustusvarustukset  taistelukaivannot;
Ajoitus: historiallinen 1900-luku;

Ensimmäisen maailmansodan aikaisen Helsingin maalinnoituksen tukikohdan asema, jossa kallioon louhittua ja maahan kaivettua hautaa. Suurin osa kohteesta on tuhoutunut nykyisen rakentamisen seurauksena.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Ensimmäisen maailmansodan hajasijoitetun linnoitusjärjestelmän mukainen kokonaisuus. Osin keskeneräiseksi jääneessä tukikodassa on mahdollista hahmottaa ajan rakennusmenetelmiä ja työjärjestystä. Kohde on osa Helsingin maalinnoitusta.

Kuva: Helsinki, Kivikko, tukikohta IV:13. Kohteella on kallioon louhittua ja maahan kaivettua hautaa. Helsingin kaupunginmuseo. CC BY 4.0 Heini Hämäläinen 8.1.2021