RASEBORG
Raaseporin linnan muinaisjäännökset

Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Raaseporin linna; Slottsmalmen;
Namn: Slottsmalmen
Typ: försvarsverk  slottsmalmar;
Datering: medeltida;

Slottsmalmen öster om Raseborg (s.k. Raseborgs stad), där verksamhet varit intensiv på 1300–1500-talen. Utforskningen har påvisat en massiv strandvall som byggts i en medeltida strandzon, vilken eventuellt utgjort botten för en väg som gått tvärs igenom området. På platsen har man observerat en stor byggnads källare som rasat, pålställningar och andra lämningar efter byggnader som funnits på platsen.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Objektet är ett i Finland unikt exempel på en slottsmalm i anknytning till en välbevarad medeltida stenborg. Objektet har till största del inte utforskats och det är arkeologiskt väldigt värdefullt. Tillsammans med ruinerna av stenborgen Raseborg bildar det en sällsynt och betydande helhet.

Kuva: Linnanmalmin keskiosaa luoteesta. Teija Tiitinen 7.11.2017  Kuva: Linnamalmin pohjoisosaa lännestä. Teija Tiitinen 7.11.2017  Kuva: Linnanmalmin keskiosaa luoteesta. Teija Tiitinen 7.11.2017  Kuva: Yleiskuva Slottsmalmenin alueesta kaakkoon. Kuvan keskellä metsäsaarekkeessa mahdollinen savenottokuoppa. Länsi-Uudenmaan museo. CC BY 4.0 Tarja Knuutinen 29.7.2014