RAASEPORI
Raaseporin linnan muinaisjäännökset

7.4268 ha

Raaseporin linna ja siihen liittyvä linnanmalmi muodostavat yhtenäisen ajallisen ja toiminnallisen kokonaisuuden.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Raaseporin linna; Slottsmalmen;
Nimi: Slottsmalmen
Tyyppi: puolustusvarustukset  linnamalmit;
Ajoitus: keskiaikainen;

Raaseporin linnan itäpuolella sijaitseva linnanmalmi (niin sanottu Raaseporin kaupunki), jossa on ollut intensiivistä toimintaa 1300–1500-luvuilla. Tutkimuksen ovat osoittaneet keskiaikaiselle rantavyöhykkeelle rakennetun massiivisen rantavallin, joka on ollut mahdollisesti alueen poikki kulkeneen tien pohja. Paikalta on havaittu suurikokoisen rakennukset romahtanut kellari, paalunsijoja ja muita jälkiä paikalla sijainneista rakennuksista.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Kohde on Suomessa ainutlaatuinen esimerkki hyvin säilyneestä keskiaikaisen kivilinnan linnanmalmista. Kohde suurimmaksi osaksi tutkimaton, ja arkeologisesti erittäin arvokas. Se muodostaa Raaseporin kivilinnan raunion kanssa harvinaisen ja merkittävän kokonaisuuden.

Kuva: Linnanmalmin keskiosaa luoteesta. Teija Tiitinen 7.11.2017  Kuva: Linnamalmin pohjoisosaa lännestä. Teija Tiitinen 7.11.2017  Kuva: Linnanmalmin keskiosaa luoteesta. Teija Tiitinen 7.11.2017  Kuva: Yleiskuva Slottsmalmenin alueesta kaakkoon. Kuvan keskellä metsäsaarekkeessa mahdollinen savenottokuoppa. Länsi-Uudenmaan museo. CC BY 4.0 Tarja Knuutinen 29.7.2014