RAASEPORI
Raaseporin linnan muinaisjäännökset

7.4268 ha

Raaseporin linna ja siihen liittyvä linnanmalmi muodostavat yhtenäisen ajallisen ja toiminnallisen kokonaisuuden.
VARK-alueeseen kuuluvat muinaisjäännösrekisterin kohteet: Raaseporin linna; Slottsmalmen;
Nimi: Raaseporin linna
Tyyppi: puolustusvarustukset  kivilinnat;
Ajoitus: keskiaikainen;

Raaseporin linna rakennettiin 1370-luvulla pienelle kalliosaarelle, joka on nykyisin kuroutunut kiinni mantereeseen. Korkeille silokallioille vaiheittain pystytetyn linnan kehämuuri on muodoltaan hevosenkenkämäinen, ja varsinaiseen päälinnaan liittyy kaksi esilinnaa. Linnasaarta ympäröi paaluvarustus. Linnaa laajennettiin 1400- ja 1500-luvuilla, mutta se lopulta hylättiin 1550-luvulla, jonka jälkeen se on säästynyt myöhemmältä rakennustoiminnalta.

VARK-VALINNAN PERUSTELUT
Hyvin säilynyt kohde hyvin säilyneessä ympäristössä. Linnan alkuperäinen suhde ympäristöön ja rakennuspaikan valinnan syyt ovat edelleen hahmotettavissa. Hyvin säilyneet rauniolinna ja sen linnanmalmi muodostavat harvinaisen ja merkittävän kokonaisuuden.

Kuva:  RHO/MV 2007  Kuva:  Santina Ambrosini 2008  Kuva:  Santina Ambrosini 2008  Kuva: Linnan eteläpuolella virtaava Slottströmmen pohjoisesta Teija Tiitinen 22.5.2014