RASEBORG
Raaseporin linnan muinaisjäännökset

Till VARK-omradet hörande objekt i fornlämningsregistret: Raaseporin linna; Slottsmalmen;
Namn: Raaseporin linna
Typ: försvarsverk  stenborgar;
Datering: medeltida;

Raseborg byggdes på 1370-talet på en liten klippig ö, som numera vuxit ihop med fastlandet. Ringmuren runt borgen, som uppförts i faser på höga rundhällar, är av hästskoform och i anslutning till den egentliga huvudborgen finns det två förborgar. En pålbefästning finns runt borgön. Borgen utvidgades på 1400- och 1500-talen, men den övergavs till slut på 1550-talet, varefter den undgått senare byggnadsverksamhet.

GRUNDER FÖR VARK-URVALET
Ett välbevarat objekt i en välbevarad miljö. Borgens ursprungliga förhållande till omgivningen och orsakerna till valet av byggnadsplatsen kan fortfarande urskiljas. De välbevarade ruinerna efter borgen och dess slottsmalm bildar en sällsynt och betydande helhet.

Kuva:  RHO/MV 2007  Kuva:  Santina Ambrosini 2008  Kuva:  Santina Ambrosini 2008  Kuva: Linnan eteläpuolella virtaava Slottströmmen pohjoisesta Teija Tiitinen 22.5.2014