Kirkkonummen inventointi muodosti Helsingin yliopiston Kulttuurien tutkimuksen laitoksen arkeologian oppiaineen inventointikurssin maastotyöharjoittelun. Inventointi keskitettiin Kirkkonummen kuntakeskuksen pohjoispuolelle kunnan keskiosien järvialueelle ja kunnan eteläosa jätettiin käytännössä inventoinnin ulkopuolelle. Kenttätutkimuksiin oli aikaa yksi viikko, 4.–8.5.2009. Opiskelijat liikkuivat kentällä 3–4 hengen ryhmissä, joista kullakin oli mukana opettaja. Inventoinnin jälkityöt, joihin kuuluivat mm. löytöjen puhdistus ja luettelointi, kohdekuvausten kirjoittaminen ja valokuvaluetteloiden laatiminen, suorittivat pääasiallisesti opiskelijat Paula Koukin ja Antti Lahelman ohjauksessa. Opiskelijat osallistuivat myös inventoinnin valmisteluvaiheeseen keräämällä inventoitavaa aluetta koskevia arkistotietoja.
Inventoinnin valmistelussa tehtiin yhteistyötä Kirkkonummen kunnan kulttuuritoimenjohtaja Maaret Elorannan kanssa. Ennen inventointia lähetettiin tiedote Kirkkonummen sanomiin ja yleisöltä pyydettiin yhteydenottoja. Lehti-ilmoituksen tuloksena yhteydenottoja ei tullut, mutta kenttätöiden aikana tuli jonkin verran ilmoituksia ja inventoijille luovutettiin löytöjä. Ilmoitettuja kohteita myös tarkastettiin maastossa.
Inventoinnin ensisijaisena tavoitteena oli opettaa arkeologian opiskelijoille arkeologisen inventoinnin valmistelun, maastotöiden ja raportoinnin perusteet. Lisäksi tavoitteena oli pyrkiä paikallistamaan uusia muinaisjäännöskohteita ja tarkastaa entuudestaan tunnettuja löytöpaikkoja sekä kiinteitä muinaisjäännöksiä, joista useita ei Veikko Lehtosalon vuonna 1963 suorittamassa inventoinnissa ollut pystytty tarkastamaan. Tunnettujen muinaisjäännösten osalta tavoitteena oli selvittää mahdollisuuksien mukaan kohteiden laajuutta ja säilyneisyyttä. Alueelta tunnettiin entuudestaan 25 kiinteäksi muinaisjäännökseksi luokiteltua kohdetta, pääasiassa kivikautisia asuinpaikkoja, sekä useita kivikautisia löytöpaikkoja. Koska Kauhalan Loojärven ympäristössä on erittäin tiheä kivikautisten asuinpaikkojen keskittymä, oli odotettavissa, että myös muiden Kirkkonummen järvien ympäristössä olisi mahdollista löytää kivikautista asutusta. Alueelta tunnettiin asiakirjalähteiden perusteella myös historiallisen ajan asutusta mm. Smedsbystä ja Volsista sekä Lapinkylästä.
Inventoinnissa dokumentoitiin 98 kohdetta, joista 61 oli entuudestaan tunnettuja. Varsinaiselta tutkimusalueelta löytyi yhteensä 24 uutta kiinteäksi muinaisjäännökseksi luokiteltavaa kohdetta sekä 13 löytöpaikkaa. Lisäksi varsinaisen inventointialueen ulkopuolelta kunnan eteläosista dokumentoitiin kaksi uutta kiinteää muinaisjäännöstä ja yksi löytöpaikka. |